Ποια διαδικασία ονομάζουμε χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;
Η χειρουργική εξαγωγή του φρονιμίτη μπορεί να αποτελέσει μια τρομακτική πιθανότητα για πολλούς έφηβους, αλλά και ενήλικους. Πρόκειται για την εξαγωγή του τρίτου γομφίου, δηλαδή του τελευταίου δοντιού που βγαίνει στο στόμα μας. Οι φρονιμίτες ή σωφρονιστήρες εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 16 ετών. Δεν είναι σπάνιο όμως να εμφανιστούν και σε μεγαλύτερη ηλικία.
Πότε οι φρονιμίτες μπορεί να προκαλέσουν πόνο;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στους φρονιμίτες.
- Η ύπαρξη έγκλειστων φρονιμίτων, δηλαδή φρονιμίτων που μεγαλώνουν κάτω από την επιφάνεια των ούλων είναι ένας από της βασικές αιτίες που προκαλείται πόνος. Οι έγκλειστοι φρονιμίτες δημιουργούν πιέσεις στα μπροστινά δόντια με αποτέλεσμα να μπροστινά να πονάνε ή να επηρεάσουν την όψη τους.
Επιπλέον πολύ συχνά πιέζουν τη ρίζα του ακριβώς διπλανού δοντιού με αποτέλεσμα να το βλαψει.
- Η ύπαρξη ημιέγκλειστων, δηλαδή φρονιμίτων που μόνο κάποιο τμήμα τους έχει βγει από την επιφάνεια των ούλων. Λόγω της θέσης τους αυτά τα δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν καλά κατά το πλύσιμο. Αυτό δημιουργεί διάφορες μολύνσεις, με σειρά συμπτωμάτων, όπως κακοσμία, πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα και δυσκολία στο άνοιγμα.
Πού οφείλεται ο πόνος στους έγκλειστους ή ημιέγκλειστους φρονιμίτες;
Ιδιαίτερα οι έγκλειστοι αλλά και οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση περιστεφανίτιδας. Πρόκειται για μία επώδυνη φλεγμονή από τη μόλυνση των ούλων γύρω από τη μύλη ενός δοντιού που έχει ανατείλει μερικώς.
Παθογόνοι μικροοργανισμοί συσσωρεύονται στο ούλο που βρίσκεται ο φρονιμίτης και προκαλούν οίδημα και μία φλεγμαίνουσα ουλική καλύπτρα. Η διόγκωση των ιστών των ούλων γύρω από έναν έγκλειστο φρονιμίτη είναι ένδειξη περιστεφανίτιδας.
Η περιστεφανίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα καθώς στα πρώτα συμπτώματα ο πόνος είναι έντονος, τα ούλα είναι πρησμένα και ο ασθενής αντιμετωπίζει κακοσμία στην αναπνοή. Στην περίπτωση που δημιουργηθεί περιμυλικό απόστημα, τα συμπτώματα εντείνονται.
Σε αυτήν την περίπτωση αφού η μόλυνση τεθεί υπό έλεγχο προκειμένου να μην εξαπλωθεί, είναι απαραίτητη η εξαγωγή του φρονιμίτη.
Πότε πρέπει να γίνει εξαγωγή του φρονιμίτη και πότε όχι;
Η εξαγωγή ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη κρίνεται πολλές φορές αναγκαία, ακόμη και για προληπτικούς λόγους πριν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα.
Όταν κάποιος φρονιμίτης έχει μεγαλώσει, δεν δημιουργεί προβλήματα στα υπόλοιπα δόντια και καθαρίζεται σχολαστικά μπορεί να παραμείνει στο στόμα χωρίς κάποια συνέπεια.
Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί, πως με το πέρας των χρόνων παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις παντελής έλλειψη φρονιμίτων. Λόγω της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου, γενετικά αναγνωρίζεται πως δεν είναι απαραίτητα τα συγκεκριμένα δόντια και «χάνονται στην εξέλιξη»
Πώς γίνεται η εξαγωγή ενός φρονιμίτη;
Η διαδικασία της επέμβασης συνήθως είναι μια απλή διαδικασία. Ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται ιδιαίτερα, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία και δε νιώθει πόνο. Μπορεί ο ασθενής να επιλέξει να εξάγει περισσότερους από έναν φρονιμίτες στην ίδια επέμβαση εάν ο γιατρός του κρίνει πως είναι ασφαλής απόφαση.
Τι ενέργειες συνιστώνται μετά την εξαγωγή του φρονιμίτη;
Μετά την επέμβαση εξαγωγής φρονιμίτη, σημαντικό είναι να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες του γιατρού. Έτσι, θα αντιμετωπιστούν με το βέλτιστο τρόπο η μετεγχειρητική ταλαιπωρία και θα διασφαλιστεί η ταχεία και ασφαλής ανάρρωση.
Ο ασθενής είναι πιθανό να βιώσει ορισμένες ενοχλήσεις μετά την εξαγωγή του φρονιμίτη. Οι πιθανότερες είναι πόνος, πρήξιμο, πυρετός, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος, σύντομη φυσιολογική αιμορραγία μετά την επέμβαση. Η αντιμετώπιση γίνεται με τα κατάλληλα φάρμακα που σας προτείνει ο γιατρός. Συνήθως προτείνονται αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα χάπια μέχρι να επέλθει η επούλωση των τραυμάτων από την επέμβαση.
Μπορεί η εξαγωγή φρονιμίτη να είναι μία επέμβαση από τις πλέον συνηθισμένες όμως είναι αναγκαίο ο Οδοντίατρος Χειρουργός να είναι άρτια καταρτισμένος και πεπειραμένος. Ο Αντώνης Αδάμου, Χειρουργός Οδοντίατρος θα εκτιμήσει την κατάστασή σας και θα διεκπεραιώσει την επέμβαση με τη μέγιστη ασφάλεια.