Υπηρεσίες

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
Πληροφορίες
ΛΕΥΚΑΝΣΗ
Πληροφορίες
ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ
Πληροφορίες
ΟΥΛΙΤΙΔΑ-ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ
Πληροφορίες
ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΝΤΙΩΝ
Πληροφορίες
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Πληροφορίες
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ-ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Πληροφορίες
ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ
Πληροφορίες

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Δείτε περισσότερα

    Η εμφυτευματολογία έχει καταξιωθεί ως μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση της μερικής και ολικής ανοδοντίας. Αυτό σημαίνει ότι τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που έχουμε χάσει κάποιο ή κάποια δόντια και θέλουμε να τα αντικαταστήσουμε.
    Στην περίπτωση που έχουμε χάσει ένα δόντι και δεν θέλουμε να τροχίσουμε διπλανά υγιή δόντια για να γίνει η τοποθέτηση μιας γέφυρας, το εμφύτευμα θα αντικαταστήσει την χαμένη ρίζα, θα ενσωματωθεί στο οστό και το πρόσθετο δόντι που θα "μπει" πάνω στο εμφύτευμα θα μοιάζει απόλυτα φυσικό!
    Η διαδικασία είναι πια πολύ απλή, στο πρώτο ραντεβού ελέγχουμε το οστό στην περιοχή που θα γίνει το εμφύτευμα, θα χρειαστούμε μια τρισδιάστατη πανοραμική ακτινογραφία για να γίνει η τοποθέτηση του εμφυτεύματος στην σωστή θέση σε ακρίβεια του ενός χιλιοστού!
    Στο επόμενο ραντεβού γίνεται η τοποθέτηση του εμφυτεύματος, γίνεται μια μικρή τομή στην περιοχή που θα βάλουμε το εμφύτευμα στο οστό, κάνουμε τον τρυπανισμό ανάλογα με το μέγεθος του εμφυτεύματος που θα βάλουμε το οποίο έχουμε ήδη από πριν αποφασίσει με βάση το μήκος και πλάτος του οστού μας ,που έχουμε δει στην τρισδιάστατη ακτινογραφία, και τελικά γίνεται η τοποθέτηση του εμφυτεύματος και το κλείσιμο της τομής με ράμματα.
    Το τελευταίο στάδιο λαβαίνει χώρα περίπου 3 μήνες μετά και γίνεται η παρασκευή της θήκης ή της γέφυρας η οποία στο τέλος συγκολλάται στα εμφυτεύματα.
    Τα υλικά των εμφυτευμάτων είναι απόλυτα βιοσυμβατά, που αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τα δέχεται και τα τελευταία χρόνια η επιτυχία των εμφυτευμάτων ξεπερνάει το 90%!

ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Δείτε περισσότερα

    Η λεύκανση των δοντιών ανήκει στην αισθητική οδοντιατρική.Η λεύκανση είναι μια μέθοδος της οδοντιατρικής επιστήμης που θεωρείται συντηρητική, σχετικά ασφαλής, είναι ανώδυνη και εφαρμόζεται στα δόντια χωρίς να επηρεάζει το σχήμα τους. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες (υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου) για να διασπάσουν τις χρωματικές κηλίδες και να τις καταστήσουν λιγότερο εμφανείς.
    Γιατί όμως αποχρωματίζονται τα δόντια; Με το πέρασμα του χρόνου τα δόντια μπορεί να χάσουν το λευκό χρώμα τους εξαιτίας πολλών παραγόντων. Τέτοιοι παράγοντες είναι ο καφές, το τσιγάρο, το κόκκινο κρασί και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, που περιέχουν ισχυρές χρωστικές ουσίες οι οποίες προσκολλώνται στην αδαμαντίνη δηλαδή το σμάλτο, την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών.
    Επίσης η ηλικία παίζει ρόλο καθώς επίσης και το έντονο βούρτσισμα γιατί καθώς περνάνε τα χρόνια η εξωτερική στοιβάδα των δοντιών αποτρίβεται, λεπταίνει και γίνεται πιο εμφανής η στοιβάδα που βρίσκεται από κάτω, η οδοντίνη, η οποία είναι πιο κιτρινωπή. Επίσης λήψη αντιβίωσης στα παιδιά κατά την περίοδο δημιουργίας των μόνιμων δοντιών μπορεί να δημιουργήσει κηλίδες στα δόντια. Τέλος η λήψη πόσιμου σιδήρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες μπορεί να σκουρύνουν τα δόντια!
    Η λεύκανση έχει κατηγορηθεί ότι είναι επικίνδυνη για τα δόντια και ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα! Υπάρχουν όμως επιστημονικές μελέτες από τον αμερικανικό οδοντιατρικό οργανισμό για την ασφάλεια της διαδικασίας, εφόσον όμως η διαδικασία παρακολουθείται από έμπειρο οδοντίατρο και με αναγνωρισμένα υλικά από τις οδοντιατρικές ομοσπονδίες και τους οργανισμούς φαρμάκων.
    Εδώ πρέπει να ξεχωριστεί η λεύκανση που υπόσχονται οι λευκαντικές οδοντόκρεμες σε σχέση με την χημική λεύκανση. Οι οδοντόκρεμες έχουν στα συστατικά τους μικροσωματίδια τύπου σόδας και επιτυγχάνουν αποτριβή της εξωτερικής επιφάνειας των δοντιών, με αποτέλεσμα να φεύγουν μεν οι εξωτερικές χρωστικές αλλά όμως αν γίνεται για μεγάλες χρονικές περιόδους να γίνεται πολύ έντονη αποτριβή και αυτό είναι επικίνδυνο γιατί έτσι αφαιρείται το σμάλτο του δοντιού κάτι το οποίο είναι μη αντιστρέψιμο, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου τα δόντια να κιτρινίζουν αντί να λευκαίνουν!
    Τα υλικά όμως της λεύκανσης στο οδοντιατρείο εισχωρούν σε βάθος και αφαιρούν τις χρωστικές στο βάθος της αδαμαντίνης χωρίς να δημιουργούν αποτριβές. Το μόνο που μπορεί να συμβεί σε μερικές περιπτώσεις είναι μια ήπια ευαισθησία επειδή τα υλικά αυτά ανοίγουν τους πόρους της αδαμαντίνης, κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο κατά την διάρκεια της διαδικασίας της λεύκανσης.
    Η διαδικασία της λεύκανσης είναι εύκολη. Στο πρώτο ραντεβού ελέγχουμε τις περιοχές που θέλουμε να γίνει λεύκανση για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα όπως κρυφές τερηδόνες, και στην συνέχεια πραγματοποιείται ο καθαρισμός των δοντιών. Υπάρχουν δύο τρόποι λεύκανσης, ο πρώτος είναι στο ιατρείο όπου θα χρειαστεί μια ή δύο συνεδρίες, ανάλογα με το αποτέλεσμα, και ο δεύτερος είναι στο σπίτι.
    Φτιάχνουμε εξατομικευμένους νάρθηκες, δηλαδή μασελάκια, αφού έχουμε πάρει τα αποτυπώματα του στόματος, και τα φοράμε το βράδυ από μια μέχρι οχτώ ώρες για μια μέχρι δύο εβδομάδες, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Όλα αυτά εννοείται ότι γίνονται υπό την εποπτεία του οδοντιάτρου για να ελέγχεται η διαδικασία!
    Το σωστό είναι να γίνονται και οι δύο διαδικασίες για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά ανάλογα με το πακέτο που αποφασίζουμε μπορούμε να κάνουμε μόνο το ένα από τα δύο στάδια. Παρακάτω φαίνονται μερικές φωτογραφίες με τα αποτελέσματα της λεύκανσης τα οποία μπορεί να είναι ικανοποιητικά μέχρι και εντυπωσιακά!!!
                                                                                                             

 

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

Δείτε περισσότερα

    Είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση του στόματος του ασθενή σε περιπτώσεις απώλειας δοντιού ή δοντιών. Περιλαμβάνει:

    1) Την ακίνητη προσθετική στην οποία ανήκουν οι "γέφυρες", οι στεφάνες και οι όψεις, οι οποίες συγκολλούνται πάνω στα δόντια γι' αυτό και ονομάζεται ακίνητη εφόσον δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το στόμα και

    2) Την κινητή προσθετική (ολικές, μερικές ή επένθετες οδοντοστοιχίες), την επιεμφυτευματική προσθετική (στεφάνες, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων) και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων των αρθρώσεων και των μυών του στόματος.

    Στόχος της προσθετικής είναι η αποκατάσταση του στόματος του ασθενή λειτουργικά (μάσηση, ομιλία, εξάλειψη πόνου κ.α.) και αισθητικά (χαμόγελο, χείλη, εμφάνιση προσώπου κ.α.).

    Ουλίτιδα σημαίνει φλεγμονή των ούλων, είναι μια ήπια νόσος και προκαλείται από την οδοντική πλάκα, μικρόβια δηλαδή που συσσωρεύονται στην επιφάνεια των δοντιών απελευθερώνοντας τοξίνες οι οποίες προκαλούν αυτήν την φλεγμονή. Σε ήπια περιστατικά η ουλίτιδα εμφανίζεται με την αιμοραγία των ούλων συνήθως στο βούρτσισμα.
    Πιο έντονες φλεγμονές όμως όπως φαίνονται στην φωτογραφία προκαλούν πιο έντονες αιμοραγίες, αλλαγή του χρώματος των ούλων από το ροζ που είναι το φυσιολογικό σε κόκκινο χρώμα αλλά και πρήξιμο στα ούλα.
    Αν αυτά τα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα τότε η ουλιτιδα είναι βαριάς μορφής και μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων και του οστού που υποδέχεται τα ούλα και τις ρίζες των δοντιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κινητικότητα των δοντιών κατά την μάσηση και στο τέλος απώλεια δοντιών τα οποία δεν αντιμετώπισαν ίσως ποτέ πρόβλημα στο παρελθόν! Αυτή η πάθηση αναφέρεται σαν <strong>περιοδοντίτιδα </strong>και είναι στην εποχή μας η πιο συχνή νόσος των δοντιών και ο πιο συχνός λόγος απώλειας δοντιών!

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΝΤΙΩΝ

Δείτε περισσότερα

    Σύμφωνα με την επίσημη ορολογία είναι κάθε ενδοστοματικό, κινητό μηχάνημα, κατασκευασμένο απο ελαστικό υλικό με αντοχή στην παραμόρφωση, η χρήση του οποίου βοηθάει στον περιορισμό του τραυματισμού των δοντιών, των ΚΓΔ, του οστού της άνω και κάτω γνάθου και τέλος των ενδοστοματικών και περιστοματικών ιστών.

    Κατηγορίες

    Οι νάρθηκες προστασίας δοντιών και προσώπου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Δοκιμασίας Υλικών (American Society for Testing Materials, ASTM), τη Διεθνή Ακαδημία Οδοντικής Τραυματολογίας (International Association of Dental Traumatology, IADT) και τη Διεθνή Ακαδημία Αθλητικής Οδοντιατρικής (International Academy for Sports Dentistry, IASD) διακρίνονται σε 3 τύπους:9

    • Προκατασκευμένοι (stock prefabricated), (Εικ.1)
    • Μερικώς προσαρμοζόμενοι (boil and bite/mouth-formed), (Εικ.2)
    • Εξατομικευμένοι Διαστρωματικοί Προστατευτικοί-Οδοντιατρικοί νάρθηκες (custom made), (Εικ.3)1 athlitikoi narthikes   2 athlitikoi narthikes   3 athlitikoi narthikes

    Οι προκατασκευασμένοι και οι μερικώς προσαρμοζόμενοι νάρθηκες αφορούν το 90-95% της αγοράς. Κατασκευάζονται απο πλαστικά υλικά, παράγωγα πόλυ-βίνυλ χλωριδίου (PVC) και συμπολυμερή οξικού πολυ-βινυλίου και πολυ-αιθυλενίου (PVA-PE). Είναι οικονομικοί, αλλά δεν έχουν καλή εφαρμογή (συνήθως είναι υποεκτατικοί) και συγκράτηση, δημιουργώντας προβλήματα δυσανεξίας στον αθλούμενο.

    Η προστασία των δοντιών, των ενδοστοματικών και των περιστοματικών ιστών είναι μικρή, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των περιοδοντικών ιστών, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας στους νάρθηκες που προσαρμόζονται αφού πρώτα έχουν τοποθετηθεί σε ζεστό νερό.10

    Οι εξατομικευμένοι προστατευτικοί νάρθηκες ή αλλιώς οδοντιατρικοί νάρθηκες κατασκευάζονται μετά απο λήψη αποτυπωμάτων στο οδοντιατρείο. Ως εκ τούτου έχουν άριστη εφαρμογή και συγκράτηση. Υλικό εκλογής αποτελεί το EVA (Ethyl Vinyl Acetate) που ανήκει στην οικογένεια των πολυμερών και είναι το μοναδικό που συνδυάζει ελαστικότητα, αντοχή στην απόσχιση, απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας απο το σημείο κρούσης και διασπορά της υπολειπόμενης. Επίσης είναι άοσμο, άχρωμο, έχει ουδέτερη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαστρωματικά.11

    Η συγκεκριμένη κατηγορία αθλητικών ναρθήκων επιδέχεται εξατομικευμένες τροποποιήσεις, όπως επιπλέον ενίσχυση σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη προστασία στον αθλούμενο. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο ασθενείς που φέρουν ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς (brackets) για τη δημιουργία χώρου μέχρι την τελική προβλεπόμενη θέση των δοντιών.

    Τέλος, επιτρέπουν στον αθλούμενο να επιτελέσει απρόσκοπτα βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η ομιλία και η κατάποση συμβάλλοντας στη μέγιστη δυνατή απόδοσή του.

    Η αισθητική οδοντιατρική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διόρθωση και τη βελτίωση του χαμόγελού μας! Με τη βοήθειά της, μπορούν όλοι πια να αποκτήσουν το χαμόγελο που πάντα ονειρευόντουσαν και να αισθανθούν μοναδικοί, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και δυναμικότητα. Επειδή η αισθητική προσέγγιση είναι κατά ένα μεγάλο βαθμό υποκειμενική, θα πρέπει πάντα πριν παρέμβουμε στον ασθενή μας να προηγείται συζήτηση με τον οδοντίατρό μας και ανάλυση όλων των παραμέτρων καθώς και διαγνωστική προσέγγιση του αισθητικού προβλήματος.

    Η καθημερινή ανάγκη των ασθενών μας για ένα αστραφτερό και όμορφο χαμόγελο, έχει δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην αισθητική οδοντιατρική τα τελευταία χρόνια. Πλέον οι ασθενείς έχουν να επιλέξουν μέσα από μια αρκετά μεγάλη γκάμα αισθητικών παρεμβάσεων, συντηρητικών ή μη.

    Στόχος ενός προληπτικού προγράμματος ενηλίκων είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών που υπάρχουν στο στόμα χωρίς να εμφανίσουν νέες τερηδόνες ή νόσους του περιοδοντίου, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση νόσων βλεννογόνου και κυρίως καρκίνου του στόματος.

    Κύριο μέλημα μας στα πλαίσια της προληπτικής οδοντιατρικής είναι η έγκαιρη διάγνωση των νόσων του στόματος, ο σωστός σχεδιασμός αντιμετώπισης τους, η κατάλληλη στρατηγική εφαρμογής του σχεδιασμού (σχεδίου θεραπείας). Η επάρκεια ανθρωπινού δυναμικού σε ένα χώρο που βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι ειδικότητες της οδοντιατρικής διευκολύνει γιατρούς και ασθενείς να έχουμε πλήρη και γρήγορη εικόνα της κατάστασης και της αντιμετώπισής της.

    Στόχος ενός προληπτικού προγράμματος για παιδιά είναι η αποφυγή εμφάνισης τερηδόνας κατ’ αρχήν στα νεογιλά και στη συνέχεια στα μόνιμα δόντια, καθώς και η αποφυγή εμφάνισης ουλίτιδας. Αν κάποια από τις δύο ασθένειες έχει ήδη εγκατασταθεί, στόχος του προληπτικού προγράμματος είναι ο έλεγχος και η εξάλειψή της.

    Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι οι τακτικές φθοριώσεις, τα προληπτικά σφραγίσματα, ο έλεγχος των διατροφικών συνηθειών και η εκμάθηση σωστής στοματικής υγιεινής δηλαδή σωστού τρόπου καθημερινής φροντίδας των δοντιών.

    Η Ενδοδοντία ή ενδοδοντολογία είναι ο τομέας της Οδοντιατρικής, ο οποίος ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των βλαβών του πολφού (κοινώς απονευρώσεις), καθώς και των πολφικής αιτιολογίας βλαβών των περιοδοντικών και περιακρορριζικών ιστών.Στόχος της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η διατήρηση του δοντιού στο στόμα και η αποφυγή της εξαγωγής,η οποία είναι η μοναδική λύση όταν μολυνθεί ή νεκρωθεί το νεύρο του δοντιού σας.

     

    Κατά την ενδοδοντική θεραπεία:
    α) αφαιρείται ο πολφός του δοντιού, δηλαδή ο ιστός που βρίσκεται μέσα στο δόντι και του παρέχει ζωτικότητα και αισθητικότητα,

    β) γίνεται απολύμανση και αποστείρωση του ριζικού σωλήνα ή των ριζικών σωλήνων,που αποτελούν τη συνέχεια του μυλικού θαλάμου και περιέχουν τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού και

    γ) ακολουθεί η ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα. Το εμφρακτικό υλικό θα πρέπει να φτάνει μέχρι το ακρορρίζιο – το τμήμα δηλαδή του δοντιού από το οποίο εισέρχονται σε αυτό τα αγγεία και τα νεύρα.