ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΕΦΥΡΑ;

Η επιλογή ανάμεσα στην αποκατάσταση με γέφυρα ή με ένα ή περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελεί μια δύσκολη απόφαση την οποία καλείται να λάβει ο ασθενής! Δυστυχώς πολλοί ασθενείς δεν έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο για την περίπτωσή τους. Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για να σας βοηθήσει να πάρετε αυτή την απόφαση!

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένας μικρός ριζόμορφος κύλινδρος φτιαγμένος από τιτάνιο ο οποίος τοποθετείται στην γνάθο αναπληρώνοντας έτσι το κενό που έχει δημιουργηθεί από την απώλεια δοντιού ή περισσότερων δοντιών. Αυτός ο κύλινδρος ενσωματώνεται στο οστό και δημιουργεί έτσι μια τεχνητή ρίζα πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να αναπληρώσουμε χωρίς να επέμβουμε σε υγιή δόντια!

Η "γέφυρα" αποτελείται από θήκες οι οποίες τοποθετούνται στα υγιή δόντια στις δύο πλευρές που υπάρχει το κενό και έτσι δημιουργείται μια γέφυρα η οποία θα συγκολληθεί στα δόντια! Τα ενδιάμεσα δόντια δηλαδή της γέφυρας δεν είναι στερεωμένα στην γνάθο αλλά στα δόντια που τα στηρίζουν με αποτέλεσμα να δέχονται μεγαλύτερες δυνάμεις από το φυσιολογικό και να επηρεάζονται σε βάθος χρόνου! Επίσης είναι πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα λόγω δυσκολίας στον καθαρισμό των τεχνητών θηκών!

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ: ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Τα πλεονεκτήματα για ένα εμφύτευμα υπερτερούν από τα μειονεκτήματα! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του εμφυτεύματος είναι ότι ενσωματώνεται στο οστό. Βοηθάει στο να παραμείνει η γνάθος δυνατή και υγιής και με το πέρασμα του χρόνου Με το εμφύτευμα βασικά προσθέτουμε στο στόμα τις χαμένες ρίζες που προήλθαν από παλαιότερες εξαγωγές. Δεν χάνουμε καθόλου υγιή οδοντικό ιστό που προκαλείται από το τρόχισμα των δοντιών που θα στήριζαν την γέφυρα. Επίσης σε περίπτωση που τοποθετηθεί εμφύτευμα, έχουμε πολύ μικρότερη απώλεια οστού στην περιοχή από το αν τοποθετούσαμε μια γέφυρα. Το ίδιο το εμφύτευμα συγκρατεί το οστό, γι' αυτό και συστήνεται το εμφύτευμα να τοποθετείται κατευθείαν μετά την εξαγωγή αν είναι εφικτό!

Για να αναπληρώσουμε ένα χαμένο δόντι συνήθως πρέπει να τροχίσουμε δύο δόντια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την γέφυρα αποτελεσματικά. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα χαμένο δόντι, καταλαβαίνουμε ότι τα τροχισμένα δόντια θα είναι περισσότερα ή χειρότερα θα χρειαστεί η λύση της τεχνικής οδοντοστοιχίας!

Στο σχεδιάγραμμα φαίνεται πως θα ήταν η κατάσταση με την γέφυρα αλλά και με το εμφύτευμα:

ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τα εμφυτεύματα δεν είναι μια συνηθισμένη οδοντιατρική διαδικασία και είναι επόμενο οι ασθενείς να έχουν απορίες και ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία. Μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα που θέτουν οι ασθενείς μας και οι αντίστοιχες απαντήσεις είναι:

  • Είναι επώδυνη η εμφύτευση;
  • Μπορώ αμέσως μετά την επέμβαση να εργαστώ;
  • Πόσο διαρκεί η θεραπεία μέχρι το τέλος της αποκατάστασης;
  • Ποιά είναι η πορεία της θεραπείας;
  • Κατά την διάρκεια της θεραπείας θα είμαι χωρίς δόντια;

ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ;

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα μη στεροειδή φάρμακα, με ή χωρίς ακεταμινοφαίνη, προσφέρουν την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ οφέλους και βλάβης.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of the American Dental Association, «τα διαθέσιμα στοιχεία επί του θέματος δείχνουν ότι τα μη στεροειδή φάρμακα, με ή χωρίς ακεταμινοφαίνη, προσφέρουν την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ οφέλους και βλάβης, βελτιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιώντας τα οξέα ανεπιθύμητα επεισόδια».

Η ανασκόπηση έδειξε ότι για τους ενήλικες, ο συνδυασμός 400 mg ιβουπροφαίνης και 1.000 mg ακεταμινοφαίνης ήτα ανώτερος οποιουδήποτε άλλου φαρμακευτικού συνδυασμού, ακόμα και αυτών που περιείχαν οπιοειδή.

ΕΧΩ ΕΝΤΟΝΟ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ, ΤΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΝΑ ΠΑΡΩ;

Ο πονόδοντος προκαλείται συνήθως από την φλεγμονή του πολφού, του νεύρου δηλαδή του δοντιού. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον υπάρχει κοιλότητα σε κάποιο δόντι και οι τοξίνες των μικροβίων στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργούν πίεση στην περιοχή που βρίσκεται το νεύρο και αυτό εκδηλώνεται με την μορφή πόνου. Σ΄αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ παίρνουμε αντιβίωση αλλ΄΄αήπια αναλγητικά και κλείνουμε άμεσα ραντεβού στον οδοντίατρό μας για έλεγχο!