ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι το εμφύτευμα και γιατί να βάλω εμφύτευμα αντί για γέφυρα;

Η επιλογή ανάμεσα στην αποκατάσταση με γέφυρα ή με ένα ή περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελεί μια δύσκολη απόφαση την οποία καλείται να λάβει ο ασθενής! Δυστυχώς πολλοί ασθενείς δεν έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο για την περίπτωσή τους. Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για να σας βοηθήσει να πάρετε αυτή την απόφαση!

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένας μικρός ριζόμορφος κύλινδρος φτιαγμένος από τιτάνιο ο οποίος τοποθετείται στην γνάθο αναπληρώνοντας έτσι το κενό που έχει δημιουργηθεί από την απώλεια δοντιού ή περισσότερων δοντιών. Αυτός ο κύλινδρος ενσωματώνεται στο οστό και δημιουργεί έτσι μια τεχνητή ρίζα πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να αναπληρώσουμε χωρίς να επέμβουμε σε υγιή δόντια!

Η "γέφυρα" αποτελείται από θήκες οι οποίες τοποθετούνται στα υγιή δόντια στις δύο πλευρές που υπάρχει το κενό και έτσι δημιουργείται μια γέφυρα η οποία θα συγκολληθεί στα δόντια! Τα ενδιάμεσα δόντια δηλαδή της γέφυρας δεν είναι στερεωμένα στην γνάθο αλλά στα δόντια που τα στηρίζουν με αποτέλεσμα να δέχονται μεγαλύτερες δυνάμεις από το φυσιολογικό και να επηρεάζονται σε βάθος χρόνου! Επίσης είναι πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα λόγω δυσκολίας στον καθαρισμό των τεχνητών θηκών!

 

Οδοντικό εμφύτευμα: θετικά και αρνητικά

Τα πλεονεκτήματα για ένα εμφύτευμα υπερτερούν από τα μειονεκτήματα! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του εμφυτεύματος είναι ότι ενσωματώνεται στο οστό. Βοηθάει στο να παραμείνει η γνάθος δυνατή και υγιής και με το πέρασμα του χρόνου Με το εμφύτευμα βασικά προσθέτουμε στο στόμα τις χαμένες ρίζες που προήλθαν από παλαιότερες εξαγωγές.

Δεν χάνουμε καθόλου υγιή οδοντικό ιστό που προκαλείται από το τρόχισμα των δοντιών που θα στήριζαν την γέφυρα. Επίσης σε περίπτωση που τοποθετηθεί εμφύτευμα, έχουμε πολύ μικρότερη απώλεια οστού στην περιοχή από το αν τοποθετούσαμε μια γέφυρα. Το ίδιο το εμφύτευμα συγκρατεί το οστό, γι' αυτό και συστήνεται το εμφύτευμα να τοποθετείται κατευθείαν μετά την εξαγωγή αν είναι εφικτό!

Για να αναπληρώσουμε ένα χαμένο δόντι συνήθως πρέπει να τροχίσουμε δύο δόντια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την γέφυρα αποτελεσματικά. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα χαμένο δόντι, καταλαβαίνουμε ότι τα τροχισμένα δόντια θα είναι περισσότερα ή χειρότερα θα χρειαστεί η λύση της τεχνικής οδοντοστοιχίας!

Στο σχεδιάγραμμα φαίνεται πως θα ήταν η κατάσταση με την γέφυρα αλλά και με το εμφύτευμα:

Συχνά ερωτήματα

Τα εμφυτεύματα δεν είναι μια συνηθισμένη οδοντιατρική διαδικασία και είναι επόμενο οι ασθενείς να έχουν απορίες και ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία. Μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα που θέτουν οι ασθενείς μας και οι αντίστοιχες απαντήσεις είναι:

  • Είναι επώδυνη η εμφύτευση;
  • Μπορώ αμέσως μετά την επέμβαση να εργαστώ;
  • Πόσο διαρκεί η θεραπεία μέχρι το τέλος της αποκατάστασης;
  • Ποιά είναι η πορεία της θεραπείας;
  • Κατά την διάρκεια της θεραπείας θα είμαι χωρίς δόντια;

Ποια φάρμακα ανακουφίζουν πραγματικά από τον πονόδοντο;

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα μη στεροειδή φάρμακα, με ή χωρίς ακεταμινοφαίνη, προσφέρουν την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ οφέλους και βλάβης.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of the American Dental Association, «τα διαθέσιμα στοιχεία επί του θέματος δείχνουν ότι τα μη στεροειδή φάρμακα, με ή χωρίς ακεταμινοφαίνη, προσφέρουν την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ οφέλους και βλάβης, βελτιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιώντας τα οξέα ανεπιθύμητα επεισόδια».

Η ανασκόπηση έδειξε ότι για τους ενήλικες, ο συνδυασμός 400 mg ιβουπροφαίνης και 1.000 mg ακεταμινοφαίνης ήτα ανώτερος οποιουδήποτε άλλου φαρμακευτικού συνδυασμού, ακόμα και αυτών που περιείχαν οπιοειδή.

Έχω έντονο πονόδοντο, τι φάρμακα να πάρω;

Ο πονόδοντος προκαλείται συνήθως από την φλεγμονή του πολφού, του νεύρου δηλαδή του δοντιού. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον υπάρχει κοιλότητα σε κάποιο δόντι και οι τοξίνες των μικροβίων στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργούν πίεση στην περιοχή που βρίσκεται το νεύρο και αυτό εκδηλώνεται με την μορφή πόνου. Σ΄αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ παίρνουμε αντιβίωση αλλά ήπια αναλγητικά και κλείνουμε άμεσα ραντεβού στον οδοντίατρό μας για έλεγχο!

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τις επισκέψεις στον οδοντίατρο;

Η γνωριμία με τον Οδοντίατρο θα πρέπει να ξεκινάει από τα δύο έτη και μετά. Από 5 ετών είναι σημαντικό κάθε παιδί να κάνει την καθιερωμένη φθορίωση μία φορά τον χρόνο.

Γιατί ματώνουν τα ούλα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος;

Εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούλα σας ή εμφάνιση αίματος κατά το βούρτσισμα, τότε πιθανότατα αυτό αποτελεί ένδειξη ουλίτιδας. Καλό θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για τον καθιερωμένο καθαρισμό των δοντιών σας.

Όταν λέμε στοματική υγιεινή τι εννοούμε;

Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή αφορά στο σωστό βούρτσισμα των δοντιών με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα, το οδοντικό νήμα (ή και τη χρήση στοματικού διαλύματος όταν χρειάζεται) δύο φορές ημερησίως (πρωί και βράδυ). Το βραδινό βούρτσισμα είναι το σημαντικότερο!

Η χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος συμβάλει στην στοματική υγιεινή;

Μόνο στις περιπτώσεις που το συστήνει ο οδοντίατρος σας και για το χρονικό διάστημα που αυτός το κρίνει απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος. Η αλόγιστη χρήση αυτό μπορεί να προκαλέσει χρωματισμό των δοντιών, καθώς και βλάβες στη στοματική βλεννογόνο.

Η κακή υγεία των δοντιών είναι πιθανό να επηρεάσει την γενικότερη υγεία του ατόμου;

Η κακή ή ελλιπής υγιεινή του στόματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, έχοντας ως αποτέλεσμα την εμφάνιση οδοντικών αποστημάτων, την απώλεια δοντιών ή ακόμα και την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν ξαφνικά νιώσω έντονο πονόδοντο να πάρω αντιβίωση για να ανακουφιστώ;

Δεν παίρνουμε ποτέ μόνοι μας αντιβίωση γιατί είναι πιθανό να δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα στον οργανισμό μας.

Σε περίπτωση που νιώσετε ξαφνικό πονόδοντο το πρώτο και κυριότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας. Ο ίδιος θα σας συμβουλέψει σχετικά με το εάν πρέπει να πάρετε αντιβίωση.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Για την σωστή πρόληψη της στοματικής υγείας και τον απαραίτητο καθαρισμό, απαιτείται η επίσκεψη στον οδοντίατρο μία με δύο φορές τον χρόνο.

Η λεύκανση μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών;

Εφόσον η λεύκανση γίνει υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου  ή όταν πραγματοποιηθεί στο σπίτι με συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο σας το έχει προμηθεύσει ο ιατρός σας, δεν βλάπτεται το σμάλτο. Άλλοι ερασιτεχνικοί τρόποι είναι πολύ πιθανό να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως, είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσουν ζημιές στα δόντια.

Ποια σφραγίσματα να προτιμήσω; Τα λευκά ή τα μαύρα

Τα λευκά σφραγίσματα(ρητίνη) πλέον είναι εξίσου ανθεκτικά με τα μαύρα. Καλό είναι ωστόσο να αποφεύγονται τα μαύρα σφραγίσματα καθώς η τοξικότητα του μαύρου σφραγίσματος αποτελεί ακόμη αντικείμενο μελέτης. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, πιθανώς να χρειάζονται μαύρα σφραγίσματα.

H εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να επηρεάσει τα δόντια;

Aρκετές γυναίκες αποδίδουν την ύπαρξη των οδοντικών προβλημάτων που παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ίδια την εγκυμοσύνη. Αυτό λοιπόν αποτελεί μύθο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σίγουρα κατά τη διάρκεια της κύησης συμβαίνουν αλλαγές στις ορμόνες της γυναίκας, στη φυσιολογία και τη λειτουργία του οργανισμού της που είναι πιθανό να προκαλέσουν την εμφάνιση προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα. Ωστόσο, οι αλλοιώσεις αυτές είναι πλήρως αντιστρεπτές και η στοματική υγεία επανέρχεται 100% τους πρώτους κιόλας μήνες μετά τον τοκετό.

Είναι επώδυνη η εμφύτευση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουμε ούτε πόνο ούτε πρήξιμο κυρίως σε μικρές επεμβάσεις με 1-2 εμφυτεύματα! Σε μεγαλύτερες επεμβάσεις μπορεί να εμφανιστούν ήπια συμπτώματα, αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον επεμβαίνοντα να μην προκαλεί μεγάλο τραύμα στην περιοχή που θα γίνει το εμφύτευμα.

Μπορώ αμέσως μετά την επέμβαση να εργαστώ;

Συνήθως συνεχίζουμε κανονικά τις καθημερινές μας εργασίες χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μόνο που μπορεί να χρειάζεται, είναι η λήψη ηπίων αντιφλεγμονωδών και αντιβίωσης. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί 3-4 μίνες, σε δύσκολα περιστατικά μπορεί να χρειαστεί 6 μήνες άλλα υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η αποκατάσταση μπορεί να τελειώσει άμεσα.

Ποια είναι η πορεία της θεραπείας;

Η πορεία της θεραπείας φαίνεται εν συντομία στο βίντεο:

Κατά την διάρκεια της θεραπείας θα είμαι χωρίς δόντια;

Εννοείται ότι δεν υπάρχει λόγος να μείνουμε χωρίς δόντια και σε κάθε περίπτωση μπορούμε να βάλουμε προσωρινές εργασίες για αισθητικούς λογούς!