Τι είναι ο πονόδοντος;

Ο πονόδοντος ή χρησιμοποιώντας τον ιατρικό όρο οδονταλγία, εξαρτάται και επηρεάζει αντιστοίχως εκτός από το δόντι και την περιοχή στην οποία εντοπίζεται. Η ενόχληση του πονόδοντου μπορεί να είναι ήπια και σταδιακά να οξυνθεί η έντασή του. Προοδευτικά ένας πονόδοντος εξαπλώνεται στους ιστούς των ούλων ή και άλλων δοντιών.

Το φατνιακό οστό που στηρίζει τα δόντια είναι πιθανό να πληγεί και εκείνο από τον πονόδοντο. Ο πονόδοντος είναι ένα σύμπτωμα του οποίου οι αιτίες ποικίλουν, όπως ποικίλουν αντιστοίχως και οι θεραπείες.

Ποιοι είναι οι τύποι του πονόδοντου;

Ο οξύς πονόδοντος είναι συνήθως μικρής διάρκειας και είναι αποτέλεσμα κάποιου ερεθίσματος. Η μικρή του διάρκεια μπορεί να εξελιχθεί σε συνεχή πονόδοντο αν αμεληθεί η έγκαιρη αντιμετώπισή του.

Ο συνεχής πονόδοντος προμηνύει σημαντικότερα οδοντικά προβλήματα. Συνήθως έχει επηρεαστεί το οδοντικό νεύρο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Ποιες παθήσεις υποδηλώνονται μέσω των συμπτωμάτων του πονόδοντου;

Τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν:

• Στιγμιαία ευαισθησία κατά την κατανάλωση ζεστών ή κρύων ροφημάτων και τροφών: Τα πιθανά αίτια είναι τερηδόνα ή κάποιο φθαρμένο σφράγισμα ή αποκάλυψη της ρίζας των δοντιών εξαιτίας υποχώρησης του ούλου. Συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου οδοντικού προβλήματος.

• Ευαισθησία σε κρύα και ζεστά ροφήματα ή τροφές μετά από κάποιο σφράγισμα: Η προσωρινή ευαισθησία είναι πιθανό να οφείλεται σε σφράγισμα πολύ κοντά στο νεύρο και αυτό να δημιούργησε μία φλεγμονή. Αν τα συμπτώματα διαρκούν για πάνω από 1 μήνα επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας.

• Οξύς αυτόματος πόνος στα ούλα και τις γύρω περιοχές: Η ελκονεκρωτική ουλίτιδα– ουλοστοματίδα οφείλεται σε συγκεκριμένα βακτήρια.

• Έντονος πόνος κατά τη μάσηση: Πιθανές αιτίες είναι η τερηδόνα, σπασμένο δόντι ή σφράγισμα, κάταγμα δοντιού ή φλεγμονή στο εσωτερικό του δοντιού. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και τη αιτία του πονόδοντου.

• Συνεχής πόνος, που διαρκεί πάνω από 30 δευτερόλεπτα, μετά τη μάσηση είτε κρύων είτε ζεστών τροφών: Στην περίπτωση αυτή πιθανώς να έχει βλαφτεί ο πολφός του δοντιού και συνήθως συνίσταται ενδοδοντική θεραπεία προς αποφυγή εξαγωγής του.

• Συνεχής πόνος, διόγκωση του ούλου και πιθανώς οίδημα στην περιοχή του πάσχοντος δοντιού: Το δόντι έχει μη αναστρέψιμη φλεγμονή και ως εκ τούτου δημιουργείται απόστημα.

• Ήπιος και συνεχής πόνος στην άνω γνάθο: Ο βρουξισμός, όπως και ρινίτιδες ή ιγμορίτιδες μπορεί να είναι η αιτία. Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πρώτο στάδιο από τον οδοντίατρο ενώ αν η αιτία δεν είναι οδοντιατρικής φύσεως, από ένα ωτορινολαρυγγολόγο.

• Πόνος στο πίσω μέρος της γνάθου και ακολούθως πόνος στο αυτί: Στην περίπτωση αυτή αίτιος μπορεί να είναι ένας έγκλειστος ή υπό ανατολή φρονιμίτης.

Πονόδοντος που δεν οφείλονται σε παθήσεις από κάποιο δόντι:

Η νευραλγία του τρίδυμου νεύρου είναι πάθηση που συναντάται στις μεγαλύτερες ηλικίες και συνοδεύεται από οξύτατο πόνο. Στην περίπτωση που άτομα νεαρότερης ηλικίας πάσχουν από την πάθηση αυτή θα πρέπει να υποψιαστούν την ύπαρξη άλλων σοβαρότερων νόσων.

Το σύνδρομο Sjogren είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει συνήθως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Προκαλεί ξηροφθαλμία και ξηροστομία ενώ συνυπάρχει συχνά και με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Η στοματοδυνία επηρεάζει γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Η συμπτωματολογία σχετίζεται με πόνο και καύσο καθώς και τσούξιμο στα ελεύθερα ούλα.

Ένας πονόδοντος μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους τους οποίους ο ασθενής δεν θα πρέπει να αμελεί. Η καλή στοματική υγιεινή αλλά και ο συστηματικός έλεγχος από τον οδοντίατρο είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μία υγιούς οδοντοστοιχίας.

Μάθετε περισσότερα από τον Οδοντίατρο Αντώνη Αδάμου για μία ολοκληρωμένη φροντίδα των δοντιών σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *