Δεν τίθεται αμφιβολία ότι η προτεραιότητα καθενός από εμάς πρέπει να είναι η διατήρηση των φυσικών δοντιών και η εξαγωγή αυτών να αποτελεί λύση μόνο όταν κάθε προσπάθεια που έχει καταβληθεί από τον οδοντίατρο κρίνεται ανεπιτυχής. Σε περίπτωση που η διατήρηση ενός φυσικού δοντιού δεν είναι επιτυχής, τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν την πλέον εναλλακτική και αξιόπιστη λύση αποκατάστασης των φυσικών δοντιών.

Tι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;

Τα εμφυτεύματα ή αλλιώς οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες δοντιού κατασκευασμένες από διάφορα μέταλλα (συχνότερα κατασκευασμένα από τιτάνιο), οι οποίες τοποθετούνται στο οστό της γνάθου για να στηρίξουν ένα δόντι. Χαρίζουν ένα άριστο φυσικό αποτέλεσμα, μιας και αποτελούν  πιστή αντιγραφή ενός φυσικού δοντιού.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα δοντιών;

Ένα δόντι είναι πιθανό να χρήζει αφαίρεσης λόγω τερηδόνας, τραύματος, κάποιας περιοδοντικής νόσου, ακόμα και λόγω της ηλικίας του ασθενούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί άμεση αποκατάσταση του δοντιού με εμφύτευμα, με σκοπό να προστατευθούν τα υπόλοιπα δόντια και οι μαλακοί ιστοί που τα περιβάλλουν.

Βλέπετε παρακάτω μια απεικόνιση της διαδικασίας:

 

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων;

Ένα διαγνωστικό ραντεβού με τον γιατρό σας είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Με βάση την αξονική τομογραφία (dental scan) πραγματοποιείται ο σχεδιασμός της θεραπείας. Στο ραντεβού αυτό ορίζονται οι ακριβείς θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα. Η τοποθέτησή τους εξαρτάται από την ανατομία της περιοχής, και με γνώμονα αυτό καθορίζεται ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν, καθώς και οι διαστάσεις του καθενός. Επιπλέον, στο διαγνωστικό αυτό ραντεβού ο ιατρός θα σας ενημερώσει αναφορικά με τη διάρκεια της τοποθέτησης, τι ακολουθεί μετά το τέλος αυτής, τι θα πρέπει να προσέξετε, καθώς και για πόσο χρονικό διάστημα.

Εν συνεχεία, η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων είναι απλή. Πρώτα απ’ όλα πραγματοποιείται τοπική αναισθησία. Έπειτα, ο εξειδικευμένος οδοντίατρος τοποθετεί τα οδοντικά εμφυτεύματα και ακολουθεί η κάλυψη αυτών από τα ούλα, τα οποία συρράπτονται ώστε να επιτευχθεί η οστεοενσωμάτωση.

Έπειτα, ακολουθεί η αποκάλυψη των εμφυτευμάτων, η οποία υπολογίζεται ότι για την άνω γνάθο πραγματοποιείται στους 5-6 περίπου μήνες μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, ενώ στην  κάτω πραγματοποιείται στους 3 μήνες. Για την επέμβαση αυτή γίνεται πάλι αναισθησία της περιοχής, αποκαλύπτονται τα οδοντικά εμφυτεύματα και τοποθετούνται στα εμφυτεύματα οι βίδες για την επούλωση. Μετά το πέρας δύο περίπου εβδομάδων και αφού ο ασθενής έχει διατηρήσει μία καλή στοματική υγιεινή και ο βλεννογόνος γύρω από τα εμφυτεύματα έχει επουλωθεί, ξεκινά το τελευταίο στάδιο της προσθετικής αποκατάστασης κατά το οποίο λαμβάνονται τα αποτυπώματα για το προσθετικό μέρος.

Είναι επώδυνη η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;

Η πλειοψηφία των ασθενών στους οποίους έχουν τοποθετηθεί εμφυτεύματα αναφέρουν ότι η ενόχληση μετά την τοποθέτηση τους ήταν αρκετά πιο ήπια από αυτή που αναμένανε. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ένα ήπιο παυσίπονο αρκεί για να κατευνάσει τον πόνο. Ωστόσο, εάν ο αριθμός των εμφυτευμάτων που χρειάζεται να τοποθετηθούν είναι μεγάλος, η διαδικασία είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί σε κλινική με γενική αναισθησία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;

  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αποτελούν πιστή αντιγραφή του φυσικού δοντιού.
  • Άριστη μασητική ικανότητα
  • Προστασία των οδοντικών ιστών, εφόσον δεν χρειάζεται τρόχισμα των δοντιών για την αποκατάσταση του δοντιού που λείπει.
  • Άνετη ομιλία
  • Μακροχρόνιο αποτέλεσμα

Σε ποιους ασθενείς είναι εφικτή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Η σωστή και αναλυτική αξιολόγηση της γενικής υγείας του ασθενούς, καθώς και της στοματικής του κοιλότητας παίζουν σημαντικό ρόλο για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, αφού είναι πιθανόν συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή έκβαση της επέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που θα πρέπει να εκτιμηθούν κατά την αξιολόγηση της γενικής και στοματικής υγείας του ασθενούς είναι:

  • Η ηλικία του ασθενούς κυρίως λόγω πιθανών νοσημάτων, καθώς και λήψης φαρμάκων.
  • Το φύλο του ασθενούς δεν διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, απλά σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή μεταβολικών νοσημάτων του οστού πρέπει να δοθεί σημασία στην θεραπεία.
  • Τα μεταβολικά νοσήματα που οφείλονται σεορμονικές διαταραχές του ασθενούς. Για παράδειγμα, σε περίπτωση ινώδους δυσπλασίας, παραμορφωτικής οστίτιδας ή νόσου του Paget δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε καμία περίπτωση.
  • Η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων αποτελεί επίσης πλήρη αντένδειξη για την τοποθέτησή τους.
  • Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι καπνιστής,πρέπει να ελαττωθεί το κάπνισμα την ημέρα τοποθέτησης των εμφυτευμάτων καθώς και τις ακόλουθες ημέρες, αφού συνεπάγεται με μειωμένη επουλωτική ικανότητα και ελαττωμένη αντίσταση στην φλεγμονή.

Πόσο διαρκούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα, όπως άλλωστε και τα φυσικά δόντια. Μελέτες υπογραμμίζουν ότι τα εμφυτεύματα παραμένουν ακόμα και μετά το πέρας 30 χρόνων από την τοποθέτησή τους. Ωστόσο, είναι σίγουρα πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για τη διατήρηση και την επιτυχία των εμφυτευμάτων. Ακολουθούν συγκεκριμένα:

  • Η υγιεινή του στόματος
  • Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχό τος
  • Το κάπνισμα
  • Η άσκηση υπερβολικής πίεσης στα εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα
  • Το σφίξιμο των δοντιών (πολλές φορές γίνεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου)